Skip to content

VDA Plant

Zo’n zeven jaar geleden zaten we voor het eerst bij John van den Akker, directeur van VDA Plant, aan tafel om ‘de boekhouding’ uit handen te nemen. Naast het verzorgen van de financiële administratie, het opstellen van de jaarrekening en het indienen van fiscale aangiftes, kwam hier al snel de complete salarisadministratie bij. Bovendien adviseert Paul het management bij complexe trajecten, zoals de bedrijfsovername van vader op zoon, en ook de privézaken zijn tot in de puntjes geregeld.  

John: “Voordat wij ons bij Westland Accountancy aansloten, regelde een groot accountancykantoor onze boekhouding. We merkten dat daar het persoonlijke contact en maatwerk steeds minder werd. En dat terwijl ik het juist prettig vind om met mensen om tafel te zitten die persoonlijk met je omgaan en weten wat speelt binnen je bedrijf, zoals bij Westland Accountancy het geval is. Ondanks dat Westland Accountancy in zeven jaar tijd ook is gegroeid, is het persoonlijke contact niet minder geworden en wordt er nog steeds passend en professioneel met mij en het bedrijf meegedacht. Als iemand het mij zou vragen, zou ik Westland Accountancy zeker aanbevelen.” 

Maar eerst: de wortels van VDA Plant

Eind jaren 60 begonnen de oom en vader van John van den Akker met het importeren van jong plantmateriaal uit Centraal-Amerika en Azië om deze vervolgens te verhandelen aan kwekers in binnen- en buitenland. De trend van ketenverkorting die jaren later werd ingezet, heeft ervoor gezorgd dat de focus binnen VDA Plant verschoof van import naar afkweek. Het hele proces van productontwikkeling onder de Costa Ricaanse zon tot aan de afkweek en verkoop van tropische planten in het Westlandse De Lier is overigens nog steeds ‘all in their hands’.  

John: “Samen met een heel leuk team – van in totaal zo’n 60 mensen, inclusief een stabiele groep uitzendkrachten – maken we continu stappen in de organisatie. Ook op het gebied van duurzaamheid doen we lekker mee, bijvoorbeeld door recyclebaar verpakkingsmateriaal en etiketten te gebruiken, emballagemateriaal te recyclen en voor het overgrote deel op aardwarmte te draaien. In Costa Rica zijn we zelfs volledig zelfvoorzienend door de geplaatste zonnepanelen. De tuinbouwsector moet een voorbeeld zijn voor de buitenwereld.” 

Samen strategisch ondernemen

Naast een up-to-date administratie, salarisverwerking op maat en een gunstige fiscale positie, vinden we het belangrijk om samen met VDA Plant strategisch te ondernemen. In het geval van een bedrijfsovername zien wij het als een sport om dit proces zo gunstig mogelijk te laten verlopen – op financieel en fiscaal gebied – en vast te leggen. Ook tackelen we toekomstige vraagstukken omtrent estate planning (oftewel, nalatenschapsplanning) binnen de familie. “De koek moet gewoon eerlijk verdeeld worden,” stelt John.  

John: “Mijn interesse ligt niet bij financiën en cijfers. Ik vind het fijn dat ze dit bij Westland Accountancy van mij weten en mij daarom meenemen in het verhaal achter de cijfers in plaats van deze cijfers klakkeloos te presenteren. Uitleg achter de cijfers is misschien wel drie keer zo belangrijk dan de cijfers zelf. Bij Westland Accountancy zit ik met gedreven en gemotiveerde mensen om tafel die maatwerk leveren.” 

Online: altijd bereikbaar

“Doordat Westland Accountancy hun ervaring met ons deelt, worden wij hier ook steeds beter van en kunnen we efficiëntie in bijvoorbeeld de boekhouding behalen. De automatisering hierin werkt behoorlijk prettig,” vertelt John.  

Financial controller Patrick binnen VDA Plant vult John aan: “Digitalisering is een must en niet meer weg te denken. Als we alle administratie handmatig zouden moeten doen, zoals het tien of vijftien jaar geleden ging, zouden we vier mensen meer op kantoor nodig hebben. Onze administratie werken we bijvoorbeeld digitaal uit in Exact Online. Alle data, bestaande uit verkoopcijfers en andere financiële gegevens uit de verschillende vennootschappen binnen VDA Group, komt samen in een Power BI dashboard van LinkThings. Ondanks dat we nog meer zouden kunnen digitaliseren, besparen we voor nu al heel veel tijd.”

Back To Top