Skip to content

Beroepseed voor accountants onmisbaar keurmerk voor Peter van der Wilk

Peter van der Wilk is bepaald geen groentje in de accountancy. Toch heeft hij vrijdag 14 oktober voor het eerst een officiële beroepseed voor accountants afgelegd. De ledenvergadering van beroepsorganisatie NBA heeft namelijk  bepaald dat vanaf 1 juni 2016 alle accountants een beroepseed moeten afleggen, die moet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in het accountantsberoep. 

Nu heeft Peter aan vertrouwen van zijn relaties geen gebrek gezien de groei die Westland Accountancy tegen de stroom in doormaakt. Toch vond Peter het fijn om deze beroepseed af te leggen. “Het gaat over het je houden aan fundamentele beginselen zoals integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid, zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid, professionaliteit en het handelen in het algemeen belang. Ondernemers hebben er recht op dat zij hun accountant kunnen vertrouwen. Ik heb er hard voor moeten werken om accountant te worden en vind het daarom belangrijk dat ons beroep door iedereen serieus genomen blijft worden”.

Het afleggen van de beroepseed voor accountants is voor Peter van der Wilk een daarom een bijzonder moment. Natuurlijk, hij levert samen met de collega’s van Westland Accountancy al jaren betrouwbaar vakwerk en het afleggen van de beroepseed voor accountants is hier een mooi gevolg van. Peter: “Ik weet hoe belangrijk ons werk is voor ondernemers. Veel van onze relaties hebben familiebedrijven. Die zijn dus 24/7 met de zaak bezig. Vergis je niet in wat voor impact dat heeft op een gezin. Ik heb dat in mijn jeugd thuis zelf ervaren. Wanneer zulke hardwerkende mensen besluiten dat ze iemand voor hun boekhouding in de arm willen nemen, vind ik dat je als accountant de plicht hebt om optimaal voor ze klaar te staan. Ze moeten er blind op kunnen vertrouwen dat je hun belangen voor tweehonderd procent discreet behartigt. Het is namelijk nogal wat als een ondernemer jou de verantwoordelijkheid durft te geven om zijn financiën te begeleiden. De manier waarop we dat als beroepsgroep dienen te doen is in de beroepseed voor accountants beschreven. Je zou het een soort keurmerk kunnen noemen. Ik zie het als de bevestiging van wat we binnen Westland Accountancy al jaren doen: er altijd helemaal zijn voor onze relaties. Proactief, vooruitstrevend, objectief en ook kritisch. Je bent feitelijk een onderdeel van een bedrijf en in die rol moet je durven aangeven waar dingen wel en niet goed gaan. Alles draait om kwaliteit en vertrouwen. Ondernemers moeten op ons kunnen rekenen en ons op de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen aanspreken. De beroepseed voor accountants is daar een instrument voor. Andersom ontleen ik er trots aan op het werk wat we binnen Westland Accountancy doen. Ik vond het een mooi moment”.

Back To Top