Skip to content

Zet twijfels buiten spel: check de sanctielijst voor zakendoen met Rusland

De situatie in Oekraïne is – op z’n zachtst gezegd – nog altijd schrijnend na de Russische inval op 24 februari 2022. Om er zeker van te zijn dat geen zaken worden gedaan met personen, bedrijven en organisaties in Rusland, heeft de Europese Unie (EU) een sanctielijst opgesteld en ter beschikking gesteld. Weet jij als ondernemer honderd procent zeker dat jouw bedrijf geen (indirecte!) zakendoet met Russische partners? Of slaat de twijfel plotseling toe?

Check, check, dubbelcheck: sanctielijst Rusland

Wij staan langs de lijn om die twijfels bij jou weg te nemen. Klik hier om de sanctielijst (oftewel, een lijst waarin alle personen en entiteiten zijn opgenomen waarvoor wereldwijd EU-sancties gelden) te raadplegen. Het handigste is om de sanctielijst als pdf-bestand te downloaden. Kies daarvoor de ‘Consolidated Financial Sanctions in PDF Format’ uit de rij met downloads. Gebruik de toetsen ‘CTRL’ + ‘F’ om snel het hele pdf-bestand te doorzoeken op de namen van bedrijven of personen in Rusland.

Indirect zakendoen? Let op: ook dan gelden EU-sancties

Er kan sprake zijn van indirect zakendoen met personen of bedrijven die op de sanctielijst staan. Dat kan het geval zijn als je ‘economische middelen’ (oftewel, alles wat waarde heeft) ter beschikking stelt aan bedrijven die eigendom zijn – of onder zeggenschap staan – van personen of bedrijven op de sanctielijst. Het gaat hierbij zowel om verkopen als verhuren.

Om te beoordelen of jouw bedrijf mogelijk indirect zakendoet met gesanctioneerde partijen, doorloop je de volgende stappen:

  1. Stel vast of er sprake is van eigendom door een partij die op de sanctielijst staat.
  2. Is er geen sprake van eigendom, stel dan vast of er wel sprake is van zeggenschap.
  3. Is er sprake van eigendom of zeggenschap? Check dan of jouw activiteiten onder een uitzondering vallen.

Breekt het zweet jou uit bij het lezen van bovenstaande? Time-out! Indien gewenst, kijken wij van Westland Accountancy met jou mee, zodat mogelijke sancties buiten spel worden gezet.

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Back To Top