Skip to content

Eén opdrachtgever, toch zelfstandig ondernemer

Moet u als zzp’er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst? Want wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst heeft geen duidelijke regels over het aantal opdrachtgevers dat u moet hebben. Maar, wél wordt er gekeken naar een aantal voorwaarden.

Uitspraak Hof Den Haag: paprikadraaier toch werkzaam als ondernemer

Hoewel het hebben van meerdere opdrachtgevers je zelfstandigheid en onafhankelijkheid vergroot, is het geen vereiste om ‘meer dan één’ opdrachtgever te hebben. Zo oordeelde Hof Den Haag onlangs bijvoorbeeld dat een ondernemer die voor één opdrachtgever werkte, toch ondernemer voor de inkomstenbelasting is.

Zelfstandig beroep

Het Haagse hof vond dat de paprikadraaier voldoende zelfstandig is ten opzichte van de opdrachtgever. Hij mocht zelf bepalen hoe vaak hij werkte, kon opdrachten weigeren en met vakantie gaan als hij wilde. En al deed hij geen grote investeringen, er waren wel degelijk investeringen geweest in o.a. gereedschap en hulpmiddelen (mobiel, computer, mes en veiligheidsschoenen). Klanten werven met reclame was niet nodig, omdat de zzp’er al genoeg werk had om fulltime te werken.

Zo beoordeelt de Belastingdienst bijvoorbeeld of u ondernemer bent… Of toch niet:

 • Maakt u winst?
  Als u alleen maar verlies maakt of als u heel weinig omzet, is de kans dat u winst gaat maken klein. Dan is de kans klein dat Belastingdienst u als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting.
 • Hoe zelfstandig bent u?
  U bent natuurlijk eigen baas: als iemand anders voor u bepaalt hoe u uw werkzaamheden uitvoert of hoe u uw bedrijf moet inrichten, is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Hoeveel kapitaal heeft u?
  Als u genoeg kapitaal heeft om een bedrijf te starten en deze draaiende te houden, kan het gaan om een onderneming.
 • Hoeveel tijd besteedt u aan uw bedrijf?
  Als de tijd die u in uw bedrijf steekt overeenkomt met de omzet of winst die u maakt, is de kans groot dat het om een onderneming gaat. Als u veel tijd in uw werkzaamheden stopt zonder dat het  iets oplevert, is dat meestal niet het geval.
 • Wie zijn uw opdrachtgevers?
  U heeft de intentie om meerdere opdrachtgevers te hebben. Wanneer u meerdere opdrachtgevers heeft, neemt uw zelfstandigheid en onafhankelijkheid namelijk toe.
 • U doet voldoende om uw naamsbekendheid te vergroten
  U presenteert uzelf naar de buitenwereld als ondernemer: u heeft een bedrijfsnaam, een site, logo of een uithangbord.
 • U loopt ‘ondernemersrisico’
  Als ondernemer loopt u eigenlijk veel risico’s: er is een kans dat opdrachtgevers niet betalen, u bent afhankelijk van de vraag en het aanbod van uw diensten en u loopt financiële risico als u uw werk niet goed doet. Deze risico’s wijzen erop dat u uw eigen onderneming hebt.
 • Bent u zelf aansprakelijk voor uw schulden?
  Dan bent u mogelijk ondernemer.

Doe de OndernemersCheck!

Zeker weten of u volgens de Belastingdienst ondernemer bent? > Doe de OndernemersCheck!

Bron: belastingdienst.nl

Back To Top