Skip to content

Energietoeslag van minimaal €1.300: kom jij in aanmerking?

Het nieuws staat er al langere tijd vol mee: alsmaar stijgende energieprijzen. Consumenten merken dit in de portemonnee. Soms zelfs in zo’n mate dat huishoudens niet langer in staat zijn om hun energierekeningen te betalen. Ter compensatie is daarom de energietoeslag, een eenmalige bijdrage, in het leven geroepen. Of jij in aanmerking komt voor de energietoeslag? En – zo ja – welk bedrag jij op je rekening kunt verwachten? Lees het hieronder. Vergeet dit artikel daarnaast niet te delen met degenen die deze toeslag zeker niet mogen mislopen.

Kom jij in aanmerking?

Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de toeslag automatisch. De energietoeslag heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Ook de hoogte van een eventuele uitkering, bijvoorbeeld een Wajong-uitkering, blijft onveranderd.

Ontvang je geen van bovengenoemde uitkeringen, maar heb je een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum* op het moment van de aanvraag, en beschik je daarnaast over de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel, ben je de hoofdbewoner van een woning en betaal je – wellicht voor de hand liggend – energiekosten? Ook dan kom je in aanmerking voor de energietoeslag.

* Hoeveel is 120% van het sociaal minimum, gecategoriseerd op leefvorm:

Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd: € 1.310,05
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd: € 1.310,05
Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd: € 1.871,50
Alleenstaand en gepensioneerd : € 1.455,67
Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd: € 1.971,05

Hoe vraag je de energietoeslag aan?

Je vraagt de energietoeslag tot en met 31 december 2022 aan via de gemeente waarin je woont. Raadpleeg daarom de website van jouw gemeente voor informatie omtrent de wijze van aanvragen.

Recht op meer?

De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van €800 naar minimaal €1.300. Heb jij de toeslag à €800 al ontvangen? Geen zorgen, je loopt geen geld mis. Het overige bedrag wordt automatisch nabetaald – uiterlijk op 15 augustus.

 

Bron: Belastingdienst

Back To Top