Skip to content

Fiets van de zaak per 2020

Sportieve start van het nieuwe jaar? Trek een sprintje op de fiets van de zaak. Vanaf 1 januari 2020 verandert de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’. Werkgevers en werknemers kunnen onder andere eenvoudiger een (elektrische) fiets van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. Benieuwd wat er gaat veranderen en hoe dit mogelijk effect kan hebben op uw organisatie of werknemers? Lees dan gauw verder.

Fiets van de zaak: hoe werkt het?

Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Mochten uw werknemers hier gebruik van willen maken, dan hoeven zij niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag in dit geval de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.

Wat kost een fiets van de zaak?

U bent als werkgever degene die betaalt voor de fiets en meestal ook degene die opdraait voor de kosten van het onderhoud en eventuele reparaties. Wel krijgen de werknemers met een fiets van de zaak te maken met bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betalen de werknemers daardoor enkele euro’s per maand extra aan belasting. Het is belangrijk dat u als werkgever dit duidelijk communiceert naar uw werknemers.

Hoe werkt de bijtelling?

Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel – ook wel de bijtelling – betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling bedraagt 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en de accessoires (inclusief BTW) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting. Ook dit zijn belangrijke zaken die u onderling met uw werknemers afspreekt en vastlegt.

Eigen bijdrage werknemer

U kan als werkgever uw werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. Uw werknemer ziet dit vervolgens terug op zijn of haar loonstrookje.

Werkgever vergoedt soms de bijtelling

Als werkgever mag u er ook voor kiezen de bijtelling voor uw eigen rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeven uw werknemers helemaal geen belasting te betalen.

Geen of minder reiskostenvergoeding

Maakt een van uw werknemers gebruik van een fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt. Bijvoorbeeld de kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt. Als werkgever bepaalt u welke reiskosten al dan niet vergoed worden en dit communiceert u vervolgens naar uw werknemer.

Meer weten over ‘de fiets van de zaak’ en of dit ook voor uw organisatie van toepassing kan zijn? Neem dan contact op met onze Westlandse sportieve coaches!

 

Back To Top