Skip to content

Handhaving Wet DBA verder opgeschort tot 1 juli 2018

Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen nog langer de tijd om zich aan de passen aan de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). De handhaving is namelijk verlengd tot in ieder geval 1 juli 2018. Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als er achteraf geconstateerd wordt door de Belastingdienst dat er sprake is van een dienstbetrekking. Voor kwaadwillenden geldt dat niet.

Opschorting Wet DBA

Sinds de start van de Wet DBA werd duidelijk dat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet was daarom opgeschort tot in elk geval 1 januari 2018.

Inmiddels zijn de resultaten van dit ambtelijk onderzoek bekend en worden deze meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom schort staatssecretaris Wiebes de handhaving op tot ten minste 1 juli 2018.

 

Back To Top