Skip to content

Impact voor tuinders enorm. Dit kun je doen.

Wij vatten graag samen welke oplossing LTO Nederland samen met de Rijksoverheid heeft afgesproken op 17 maart om de gevolgen van het coronavirus voor tuinders en agrarische ondernemers in het Westland en daarbuiten te ondersteunen.

*Laatste update 18 maart | 15.00 uur

#1 Tegemoetkomen van gemeente Westland met WOZ-maatregel

De gemeente Westland komt tuinders tegemoet met een regeling waardoor bedrijven met meerdere locaties minder energiebelasting (over de opslag van duurzame energie) hoeven te betalen. Westlandse tuinbouwbedrijven mogen voortaan de verschillende locaties, ongeacht hun ligging, samenvoegen tot één WOZ-locatie. Dit kan voor sommige ondernemers duizenden euro’s aan belastingafdracht schelen.

Lees verder > accountancyvanmorgen.nl 

#2 Aanvragen noodkrediet

Om het proces voor een noodkrediet in werking te zetten, vullen wij voor u het format liquiditeitsprognose Glastuinbouw in en dit versturen we na akkoord naar uw eigen bank. Wilt u het formulier zelf invullen, dan heeft Glastuinbouw Nederland een handleiding voor tuinders gemaakt

#3 Noodfonds

De bank en de overheid roepen het Noodfonds Land- en Tuinbouw in leven. Vanuit dit noodfonds kunt u als tuinder de geleden schade (deels) verhalen. Het is nog niet duidelijk hoe de onderbouwing van de schade moet zijn. Men verwijst wel naar de eerdere EHEC-crisis als mogelijke richtlijn. Hierbij bleek dat om voor schade in aanmerking te komen men een zeer uitvoerige onderbouwing van de schade moest kunnen aantonen.

 

Tip: registreer schades

Ons advies: begin nu met het registeren en opbouwen van bewijsmateriaal van de schade. Om te voorkomen dat de huidige opgelopen schade later niet als schadepost wordt geaccepteerd, wordt er geadviseerd om per direct bewijsmateriaal te verzamelen en alles goed te registeren.

Als voorbeelden worden gegeven:

  • foto’s maken van een vol vak
  • foto’s maken van een leeg vak
  • foto’s maken van de container waarin gestort wordt
  • aantallen registeren enzovoorts
Back To Top