Skip to content

Martijn blikt terug op zijn weg naar AA in ‘Eed van de Week’ van NBA

Wij zijn nog steeds onwijs trots op Martijn, onze collega die in augustus is afgestudeerd als AA! In de rubriek ‘de Eed van de Week’ op de website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) blikt Martijn terug op de beëdiging, beschrijft hij welk moment voor hem de doorslag gaf om accountant te worden en vertelt hij van alles over zijn positie en specialisatie binnen Westland Accountancy. Benieuwd? Voor het gemak staat het gehele artikel hieronder.

“Vrijdag 15 oktober legde Martijn van der Zanden de beroepseed af. “De bekroning voor mijn inspanningen in de afgelopen jaren.” Martijn werkt bij Westland Accountancy. In de Eed van de week stelt hij zich voor.

Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?

“Op de middelbare school ontdekte ik dat mijn interesses lagen bij de vakken management & organisatie, economie en wiskunde. Een voor de hand liggende volgende stap was dan ook de hbo opleiding accountancy (voltijd).

In het eerste semester schreef ik een ondernemingsplan voor een fictief bedrijf. Hiermee werd ik me bewust van problemen waarmee veel mkb-bedrijven hebben te maken en welke rol accountants in de maatschappij hierbij dienen aan te nemen. De projecten in het eerste jaar hebben mij geholpen een goed beeld te vormen van het accountantsberoep.

Na het succesvol afronden van het eerste studiejaar merkte ik dat ik toe was aan een volgende stap, zodat ik nog meer betrokken kon zijn bij het vakgebied. De Haagse Hogeschool bood mij de mogelijkheid om mijn studie in deeltijd voort te zetten. Dit betekende dat ik geen projecten meer op school hoefde uit te voeren en dat ik mijn werkervaring in de praktijk kon opdoen.

Het doorslaggevende moment om accountant te worden kwam in het laatste jaar van de accountantsopleiding. Vanaf dat moment heb ik twee jaar werkervaring opgedaan. Tijdens deze jaren kreeg ik de handvatten aangereikt om samen met klanten doelgericht te ondernemen. Ik werd enthousiast van het meedenken met klanten over hun visie, missie, strategie en doelstellingen en hoe je deze kunt combineren om tot een succesvol businessplan te komen.

Tijdens de postbachelor opleiding sprak de wet- en regelgeving mij steeds meer aan. Met name de diverse NV Cossen, de RJ en de NVKS. De kennis die ik opdeed, kon ik direct toepassen in de praktijk bij Westland Accountancy. In het laatste jaar van de praktijkopleiding leidde dit tot mijn benoeming tot kwaliteitsmanager binnen ons kantoor. Vanaf dat moment zorg ik er voor, samen met de kwaliteitsbepaler, dat de kwaliteit van ons kantoor op een hoog niveau blijft.”

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?

“Voor mij is het een belangrijke afsluiting van het opleidingstraject van de afgelopen jaren, ondanks dat er vanwege Covid-19 dit jaar geen diploma-uitreiking zal plaatsvinden. Ik beschouw het afleggen van de eed als een bekroning voor mijn inspanningen in de afgelopen jaren. Daarnaast zorgt de beroepseed voor extra bewustwording bij de uitoefening van mijn beroep als accountant.”

Waar werk je en wat is je functie daar?

“Sinds 2017 werk ik bij Westland Accountancy. In datzelfde jaar werd mij de mogelijkheid geboden om te starten met de opleiding AA oriëntatie mkb – in combinatie met de praktijkopleiding AA. Mijn huidige functie bij Westland Accountancy is relatiebeheerder/accountant. Daarnaast ben ik als kwaliteitsmanager verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit binnen onze organisatie.”

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?

“Bij Westland Accountancy werken we in een hecht team van twaalf collega’s. Wat ons kantoor bijzonder maakt, is dat we als team snel kunnen schakelen en op elk moment bij elkaar naar binnen kunnen stappen. Daarnaast hebben de meeste collega’s een eigen specialisme/coachingsrol, waardoor Westland Accountancy een full service kantoor is. Als accountantskantoor streven wij ernaar om ondernemers in de regio te coachen naar een hoger doel.”

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waar je je bijzonder in interesseert?

“Het klantenbestand van Westland Accountancy bestaat voor een groot deel uit bedrijven die gerelateerd zijn aan de tuinbouwsector. Daarnaast hebben we diverse andere mkb-klanten. Voor al deze klanten zie ik het als een uitdaging om de juiste informatie te verkrijgen, zodat zij optimale beslissingen kunnen nemen. Naast het accountantsvak ligt mijn interesse bij het presenteren van managementinformatie, daarom wil ik mij komend jaar verdiepen in het samenstellen van power BI-dashboards.”

Wat is je leeftijd?

“ik ben 26 jaar.”

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?

“Als ik naar mijn tijdlijn kijk, wil ik me de komende jaren eerst richten op het worden van een goede accountant. De tijd zal leren of zich kansen voordoen buiten accountancy.””

Bron: NBA

Back To Top