Skip to content

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken per 1 januari 2020

Alle eenmanszaken hebben onlangs een nieuw btw-identificatienummer ontvangen. Dit is in gang gezet door de Belastingdienst om aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te voldoen.

Privacygevoelig btw-nummer

Het huidige nummer is erg privacygevoelig aangezien deze een Burgerservicenummer bevat. Daarom is (eindelijk) actie ondernomen om dit nummer uit het btw-nummer te halen. Hierdoor wordt het risico op identiteitsfraude aanzienlijk verminderd en de privacy van de ondernemers gewaarborgd. Dit geldt voor ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken. Zij geven nu namelijk hun identificatienummer bloot op plekken, zoals websites en facturen. Dit is natuurlijk gek, want het BSN-nummer is alleen bedoelt voor de communicatie tussen burger en overheid, en mag niet openbaar worden gemaakt.

Vervang het huidige btw-nummer op uw factuur

Omdat de implementatie van een nieuw systemen bij de Belastingdienst veel tijd kost is er voor gekozen een extra btw-id nummer aan alle eenmanszaken te verstrekken. Dit nieuwe btw-id nummer dient u per 1 januari 2020 te vermelden op uw facturen en website. Uw huidige btw-nummer blijft wel behouden en dient voorlopig nog gebruikt te worden ten behoeve van de communicatie met de Belastingdienst. Dit nummer hoeft u echter niet meer op uw facturen en website te vermelden.

Meer informatie over het nieuwe btw-nummer of heeft u vragen?

Naast eenmanszaken moeten ook bedrijven zoals leveranciers van (administratieve-) software zorgen dat zij voorbereid zijn op het nieuw btw-nummer. Benieuwd wat deze wijziging voor u betekent? Of wilt u meer informatie over het nieuwe btw-nummer? Neem contact met ons op. Onze coaches helpen u graag op weg.

Back To Top