Skip to content

Onduidelijkheid over pensioenopbouw DGA

Directeuren/grootaandeelhouders (DGA’s) moeten hun eigen pensioen opbouwen. Dat kan op dit moment nog in een pensioen-BV. Daar gelden tot nu toe fiscale tegemoetkomingen voor, maar staatsecretaris van Financiën Wiebes wil daar al geruime tijd van af. Die optie lijkt dus te gaan verdwijnen. Werkgeversorganisaties zijn hiertegen in het verweer gekomen. Als compromis lijkt er nu een schijnoplossing in de maak. Benieuwd hoe je als DGA pensioen op kunt bouwen?

Het lijkt er dan toch van te komen: de huidige mogelijkheid voor een directeur of grootaandeelhouder (DGA) om pensioen in de eigen B.V. op te bouwen, verdwijnt. In zijn brief van 17 december 2015 geeft de staatssecretaris twee mogelijke alternatieven aan. De eerste is het oudedagsparen in eigen beheer (OSEB). Het tweede alternatief is het afschaffen van dat eigen beheer, in combinatie met een fiscaalvriendelijke afkoopmogelijkheid. De staatssecretaris heeft een voorkeur voor deze tweede optie. In zijn optiek maakt deze oplossing dit vraagstuk eenvoudiger. Maar aan de tweede optie zitten nogal wat haken en ogen. Hierdoor lijkt dit een schijnoplossing.

Al met al kunnen we dus concluderen dat de oplossing nog niet duidelijk is en dat we verdere duidelijkheid moeten afwachten. Mocht u toch meer willen weten over uw eigen situatie en welk advies hierbij het beste past, neemt u dan contact op via 0174-614.299.

 

Back To Top