Skip to content

Prinsjesdag 2023: Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou?

Zoals ieder jaar, werd afgelopen derde dinsdag van september het belastingplan voor 2024 aangeboden aan de Tweede Kamer. De belangrijkste fiscale wijzigingen, die op Prinsjesdag zijn aangekondigd, hebben we voor jou op een rij gezet. Vanzelfsprekend staan wij in de startblokken om jou verder te helpen. Bij vragen, bel of mail gerust.

Afschrijvingsbeperking voor gebouwen in eigen gebruik

Een van de opvallendste wijzigingen betreft de afschrijvingsbeperking voor gebouwen in eigen gebruik. De bodemwaarde van afschrijving wordt verhoogd van 50% naar 100% van de WOZ-waarde. Dit zal invloed hebben op de manier waarop ondernemers hun afschrijvingen op gebouwen kunnen toepassen.

Verlaging van de mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling zal worden verlaagd van 14% naar 12,7%. Dit betekent dat een kleiner percentage van de behaalde winst als vrijstelling wordt meegenomen in de belastingberekening voor het midden- en kleinbedrijf.

Invoering van een progressief tarief in box 2

Er wordt een progressief tarief geïntroduceerd in box 2 voor dividenduitkeringen. Dit houdt in dat hogere dividendbedragen zwaarder belast zullen worden door middel van twee belastingschijven.

Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per zakelijke kilometer.

Structurele verlaging van de Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) wordt structureel verlaagd van 45,5% naar 40%. Desondanks wordt het budget verhoogd vanaf 2025, waardoor het maximale investeringsbedrag niet hoeft te worden verlaagd. Ben jij als ondernemers van plan om te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, houd dan rekening met deze veranderingen in fiscale voordelen.

Aanscherping van fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

Er worden aanscherpingen doorgevoerd in de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Dit zal gevolgen hebben voor ondernemers die betrokken zijn bij bedrijfsopvolging, met name bij overdracht aan de volgende generatie.

 

Weten wat de punten in het belastingplan voor 2024 concreet voor jou betekenen? Wij helpen jou graag om besparingen of kansen te benutten. Neem gerust contact op (met jouw contactpersoon binnen ons kantoor) via 0174 – 614 299 of info@westlandaccountancy.nl.

 

Bron: Rijksoverheid

Back To Top