Skip to content

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Ben jij een ondernemer of heb je een non-profitorganisatie? En koop of financial-lease jij een nieuwe, volledig uitstootvrije (oftewel, emissieloze) bedrijfsauto? Dan kun je de wellicht een beroep doen op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Bij operationele lease kan jouw leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor deze regeling. Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg) die zijn gemaakt voor het vervoer van spullen.

In dit artikel vertellen we je alles over de SEBA, waaronder omtrent:

 • Budget
 • Voorwaarden
 • Aanvragen

Voorbeschouwing

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Het budget van de regeling heeft elk jaar een maximum.

Met deze regeling ontvang je bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken.

Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is dat 12%. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto.

Tussenstand

De stand tot en met 28 september 2022 om 22:30 uur:

 • Totaal jaarbudget voor 2022: € 22 miljoen
 • Nog beschikbaar jaarbudget voor 2022: +/- € 3 miljoen

Spelregels

Wil jij subsidie krijgen? Dan dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden en verplichtingen:

 • Nieuwe helemaal uitstootvrije bedrijfsauto’s die alleen rijden door een elektromotor én vallen onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg. Dat mogen bijvoorbeeld stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto’s zijn.
 • De netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, van de bedrijfsauto’s moet € 20.000 of hoger zijn. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken.
 • Alleen voor elektrische bedrijfsauto’s N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP-actieradius van minimaal 100 km. Let op: het accupakket dat je kiest in de uitstootvrije bedrijfsauto is van invloed op de actieradius.
 • Voor de overige elektrische bedrijfsauto’s (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius.

In deze lijst check je eventueel of jouw bedrijfsauto voldoet aan de voorwaarden.

 • Een belangrijke voorwaarde is: wanneer je de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Je kan nog afzien van koop als je toch geen subsidie krijgt. In de Begrippenlijst SEBA staan details van een nog niet definitieve overeenkomst.
 • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet aan jou geleverd zijn en niet op jouw naam staan.
 • De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1 of N2 met max tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst;
 • De bedrijfsauto heeft bij een voertuigcategorie N1 een netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken) of verkoopprijs zonder btw (bij een voertuigcategorie N2) van € 20.000 of meer.

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor jou tijdens de subsidieperiode?

 • De gekochte uitstootvrije bedrijfsauto staat 3 jaar aan een stuk op jouw naam of met een verstrekking voorbehoud op jouw naam als subsidieontvanger.
 • Bewaar al jouw documenten goed, zoals jouw koop- of financial leaseovereenkomst. Je moet deze bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de uitstootvrije bedrijfsauto. De RVO kan jou misschien vragen om de koop- of financial leaseovereenkomst op te sturen.
 • Benieuwd naar alle voorwaarden en verplichtingen naar SEBA? Klik hier: Voorwaarden en verplichtingen van SEBA.

Klaar voor de start? Af!

Aanvragen kan al sinds 3 januari 2022 9:00 uur online.  Ga hiervoor naar de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Natuurlijk begrijpen wij als geen ander dat het aanvragen van een subsidie niet iets is wat jij als ondernemer dagelijks doet. Wij hebben ons er daarentegen in gespecialiseerd. Neem daarom gerust contact met ons op en wij nemen – indien gewenst – het subsidieproces voor jou uit handen, ook na de aanvraag.

 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Back To Top