Skip to content

Spaargeld, wat kun je er het best mee doen in 2021?

In 2021 is er door de coronacrisis een recordhoeveelheid aan spaargeld in Nederland. Terwijl we meer spaargeld hebben dan ooit tevoren, wordt de spaarrente alsmaar lager of zelfs negatief. Bovendien wordt het geld op je spaarrekening steeds minder waard, wanneer je rekening houdt met inflatie. Natuurlijk wil je niet al te veel risico lopen, maar wat kun je dan wel doen met jouw spaargeld om negatieve rente te voorkomen? Onze vermogenscoach Paul geeft je vijf tips.

#1 | Spaargeld beleggen

Is er geld of vermogen beschikbaar dat je voor langere tijd kan missen? Dan kan het een logische keuze zijn om te beleggen. Het voordeel hiervan is dat het geld voor jou gaat werken, bijvoorbeeld door het effect van samengestelde rente.

De belangrijkste tip; beleg alleen met spaargeld zonder doel. Dus niet met je buffer. De drie meest voorkomende keuzes in beleggen zijn:

  • Indexbeleggen: gespreid beleggen in fondsen.
  • Pensioenbeleggen: beleggen met belastingvoordeel door het benutten van je jaarruimte.
  • Peer-to-peer lening: ook wel crowdfunding genoemd, geld uitlenen aan projecten en innovaties.

#2 | Depositorekening

Op een (termijn)depositorekening zet je geld vast voor een bepaalde periode tegen een vast rentepercentage. Het grote voordeel hiervan is dat jij precies weet hoeveel rente je de komende jaren gaat ontvangen. Daarnaast staat jouw geld veilig als je voor een bank kiest die onder het depositogarantiestelsel valt (tot 100.000 euro).

#3 | Verander van spaarrekening

Veranderen van spaarrekening is in tijden van lage rente een logische stap. Neem de moeite om een spaarrekening te zoeken waarbij de rente op je spaargeld hoger is dan 0%. Bij veel grote banken is de rente op een spaarrekening nu schrikbarend laag. Soms zelf – 0,5% voor bedragen boven de 100.000 euro. Vergelijk banken met elkaar en open een spaarrekening bij een bank waar de rente hoger is. Iets is immers beter dan niets.

#4 | Oudedagsreserve

Ben jij zelfstandig ondernemer? Dan ben je niet automatisch verzekerd van een oudedagsvoorziening. Gebruik daarom je zakelijke spaargeld om geen schipbreuk te lijden. De overheid stimuleert financiële zekerheid voor ondernemers. Daarom hangen er verschillende fiscale voordelen aan een fiscale oudedagsreserve (FOR). Dit is een regeling waarbij je elk jaar een deel van je winst mag reserveren voor jouw pensioen.

#5 | Estate planning

Estate planning heeft het doel een opgebouwd vermogen fiscaal zo voordelig mogelijk over te dragen aan erfgenamen. Estate planning is een onderdeel van de ‘financiële planning’, waarbij het goed is om te  kijken welke gebeurtenissen invloed hebben op jouw financiële toekomst en vermogen. Het is namelijk verstandig om je ook op de afstanden die je na je pensioen gaat afleggen, voor te bereiden.

Advies van onze vermogenscoach nodig?

Ben jij bang om tussen wal en schip te raken met jouw spaargeld en wil je dit voorkomen? Neem dan contact op met Paul Groenewegen, onze estate planner en vermogenscoach. Samen maken wij een plan voor de lange termijn dat aansluit op jouw doelen en wensen.

Back To Top