Skip to content

Subsidie voor energie-innovaties biedt kansen voor glastuinbouwondernemers

Sta jij als tuinbouwondernemer op het punt om (extra) te investeren in duurzaamheid en innovatie? Laat deze kans niet schieten! Op 17 april 2023 zal het fluitsignaal klinken, waarna de overheid een loket zal openen waar energie-innovatiesubsidies aangevraagd kunnen worden voor de glastuinbouwsector.

Via deze stimuleringsregeling, genaamd MEI (Marktintroductie energie-innovatie), worden glastuinbouwbedrijven aangemoedigd te investeren in nieuwe technologieën, verduurzaming en efficiëntieverbeteringen. Dit helpt de bedrijven uit de glastuinbouwsector bij het realiseren van hun duurzaamheids- en innovatiedoelstellingen omtrent energie-efficiëntie en hiermee om uitdagingen voor de toekomst te tackelen.

Spelregels

De subsidie is bedoeld voor glastuinbouwondernemers die – eventueel in samenwerking met andere glastuinders – investeren in projecten die bijdragen aan energiebesparing, vermindering van CO2-uitstoot, circulariteit en innovatie. Hierbij kan gedacht worden aan investeringen in LED-verlichting, warmtepompen, klimaat- en watersystemen, en geavanceerde teelttechnieken.

Verschillende criteria worden in acht genomen bij de aanvraag van de subsidie. Zo wordt er gekeken naar de mate van innovatie, duurzaamheid, economische impact en haalbaarheid van het project. Daarnaast kan het subsidiebedrag variëren afhankelijk van het type project en de omvang ervan, maar kan oplopen tot een aanzienlijk percentage van de totale investeringskosten. De totale subsidiepot bedraagt 8,5 miljoen.

Klaar voor de start?

Belangrijk om te weten is hoe en wanneer jij als glastuinbouwondernemer (binnen een samenwerkingsverband) deze kans kunt grijpen. Vanaf maandag 17 april 2023 om 9:00 uur kunnen subsidieaanvragen worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op 26 mei 2023 om 17:00 uur sluit het online loket.

Tip van ons: bestudeer de subsidievoorwaarden en criteria aandachtig om een succesvolle aanvraag te kunnen doen. Ondernemers dienen namelijk een goed uitgewerkt plan in te dienen, waarin de innovatieve en duurzame aspecten van hun project duidelijk worden beschreven en waarin wordt aangetoond dat het project voldoet aan de gestelde eisen.

Aanmoediging gewenst?

Kun jij hierin wel wat aanmoediging vanaf de zijlijn bij gebruiken? Onze specialisten denken met alle plezier met je mee, helpen je bij het vaststellen van de investeringskosten en maken de subsidieaanvraag compleet. Wij gooien alles in de strijd om jouw kans op subsidie te maximaliseren. Bel of mail ons gerust.

 

 

Bron: Fiscount en RVO

Back To Top