Skip to content

Extra afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen

Heb jij als ondernemer laatst nieuwe bedrijfsmiddelen aangeschaft? Dan kan jij hier wellicht extra op afschrijven. Eind vorig jaar heeft het kabinet namelijk een aanvullend pakket maatregelen gepresenteerd, om mkb-bedrijven te ondersteunen.  

Een van die maatregelen betreft de mogelijkheid om in 2023 op nieuwe bedrijfsmiddelen extra af te schrijven. Maar wat houdt dit precies in?  

In dit artikel vertellen we je alles over deze nieuwe maatregel, waaronder omtrent:  

  • Tactiekbespreking: afschrijven
  • Bedrijfsmiddelen die buitenspel staan 

Tactiekbespreking: afschrijven 

Op alle investeringen die jij als ondernemer doet in 2023, mag jij direct al tot maximaal 50% over de aankoopprijs minus restwaarde afschrijven ten laste van de winst. Over het resterende bedrag dien je regulier afschrijven. Wat het voordeel is? Meer afschrijven in 2023 betekent minder belastbare winst. Hierover betaal je als ondernemer dan minder belasting, wat resulteert in een liquiditeitsvoordeel.  

Ook als je zelf als ondernemer een bedrijfsmiddel voortbrengt, mag je dit versneld afschrijven over de voortbrengingskosten die je maakt in 2023.  

Bedrijfsmiddelen die buitenspel staan 

Bepaalde bedrijfsmiddelen zijn uitgesloten van deze nieuwe maatregeling, namelijk: 

  • gebouwen, 
  • schepen, 
  • vliegtuigen, 
  • bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor de verhuur aan derden, 
  • bedrijfsmiddelen waarop via een andere regeling al vervroegd wordt afgeschreven.  

Klaar voor de start? Af! 

Bedrijfsmiddelen die wel meespelen dien je als ondernemer uiterlijk vóór 1 januari 2026 in gebruik te hebben genomen.  

Wij begrijpen als geen ander dat jij als ondernemer niet dagelijks bezig bent met het afschrijven van bedrijfsmiddelen. Wij hebben ons er daarentegen in gespecialiseerd. Neem daarom gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder met deze nieuwe maatregel.  

 

Bron: Fiscount 

Back To Top