Sta jij als tuinbouwondernemer op het punt om (extra) te investeren in duurzaamheid en innovatie? Laat deze kans niet schieten!…
Auto van de zaak of privé? Wat is voor u de voordeligste optie?
Nooit eerder reden er zoveel zakelijke auto’s rond als vandaag de dag. De keuze om een auto zakelijk of privé aan te schaffen is er eentje om eens goed over na te denken. Het kan je namelijk tot duizenden euro’s besparen. De vraag is nu: Waar moet je precies op letten? Er is geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Welke keuzes voor u het voordeligst uitpakken hangt af van verschillende variabelen. Wanneer u de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, dan mag u voor de inkomstenbelasting zelf beslissen of u de auto beschouwt als zakelijk of privévermogen. Echter, deze keuze kunt u niet zomaar terugdraaien. U dient dus een weloverwogen besluit te nemen. Wij kunnen u ondersteunen in het maken van bepaalde keuzes.
Auto van de zaak? Let op de bijtelling
Het lijkt misschien voordelig om zakelijk een auto aan te schaffen. U kunt namelijk alle kosten, zoals brandstof, parkeerkosten, onderhoud, de verzekering en afschrijvingen aftrekken van de winst. Hier staat wel tegenover dat u bij een zakelijke auto te maken krijgt met fiscale bijtelling. Dit is het bedrag dat bij uw inkomsten moet worden opgeteld als correctie voor het privégebruik van de auto. Voor de meeste auto’s is dit 22% van de cataloguswaarde en over dit bedrag betaalt u dan ook nog inkomstenbelasting.
De normen voor de verlaagde bijtelling zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Wanneer uw auto van de zaak in een verlaagd bijtellingspercentage valt, geldt dat tarief voor een periode van zestig maanden. Ook wanneer tussentijds de grenzen nog verder worden verlaagd. Alleen wanneer u minder dan 500 kilometer privé rijdt, vervalt de bijtelling. U moet dit dan wel kunnen aantonen.
Auto privé? Dan heeft u te maken met kilometeraftrek
Wanneer u ervoor kiest om uw auto op uw privévermogen te kopen, mag u voor elke zakelijke kilometer 19 eurocent van de winst aftrekken. Woon-werkverkeer valt ook onder deze zakelijke kilometers.
Probeer op basis van de bijtelling, het type brandstof en overige kosten in te schatten welke optie voor u het voordeligst is.
BTW: ook hier moet u kiezen
Als ondernemer mag u de btw die u betaalt voor zakelijke uitgaven aftrekken van de btw die u zelf bij klanten in rekening brengt. Rekent u de auto volledig tot uw bedrijfsvermogen? Dan mag u de btw over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik aftrekken als voorbelasting, voor zover u de auto gebruikt voor omzet die met btw is belast. Echter, ook hier moet u een correctie toepassen voor uw btw-privégebruik.
Wat is verstandig?
Zoals u ziet is het erg lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat voor u de voordeligste optie is. Dit hangt af van verschillende variabelen. Probeer een ruwe inschatting te maken of laat u adviseren door een van onze financiële coaches. Scoor samen met ons en maak een weloverwogen keuze!