Skip to content

De zomervakanties staan voor de deur! Maar hoe zit het met quarantaine en loondoorbetaling?

Wat als een werknemer op vakantie gaat naar een gebied met een geel, oranje of rood reisadvies? En wat als hij tijdens of na zijn vakantie in quarantaine moet: wordt het salaris dan wel of niet doorbetaald? Wij geven je meer duidelijkheid!

Kleurcodes

Sinds 1 juni 2021 bestaat er een wettelijke verplichting voor reizigers die uit een zeer hoog risicogebied komen om 10 dagen in quarantaine te gaan. Die quarantaineverplichting geldt ook als de reiziger gevaccineerd is. Na terugkeer uit een land met een kleurcode groen of geel hoeft de vakantieganger niet in quarantaine.

Quarantaine

De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje weet dus dat hij bij terugkomst in quarantaine moet. De werknemer die op vakantie gaat naar een land met code geel weet dat er een risico bestaat dat dit land tijdens zijn vakantie oranje of rood wordt, wat ook verplichte quarantaine met zich meebrengt. Tenzij een werknemer vanuit huis kan werken, betekent dit dat hij zijn werk niet kan verrichten. Omdat hij dit van tevoren weet, kan worden gezegd dat de reden voor het niet verrichten van zijn werkzaamheden binnen zijn risicosfeer ligt. Dit betekent dat hij tijdens de quarantaineperiode geen recht heeft op loon. Het werk kan immers niet worden verricht.

Inhouden loon

Het inhouden van loon is een zware sanctie en zal door de werknemer die deze ondergaat in voorkomende gevallen worden aangevochten. Het is daarom noodzakelijk om jouw werknemers vooraf schriftelijk te informeren over de consequenties die jij als werkgever wilt verbinden aan het op vakantie gaan naar een land met code geel of rood/oranje en de werknemer vervolgens in quarantaine moet en daardoor (of om andere redenen) zijn/haar werk niet kan verrichten.

Zijn er na het lezen van dit artikel nog onduidelijkheden? Wij tackelen al jouw vragen over hoe jij als werkgever het beleid rondom reizen in coronatijd het beste kunt aanpakken en communiceren!

 

Bron: Rendement Online

Back To Top