Een levenstestament, wat is het en waarom is het zo belangrijk?

IMG 5720 scaled

Je wilt er eigenlijk niet over nadenken, maar wat als je plotseling ziek wordt of in een ongeluk terechtkomt waardoor je (tijdelijk) niet meer zelf beslissingen kunt nemen. Wie regelt dan je geldzaken of praat met de arts over jouw behandeling? Want wat als jij speciale wensen over zorg of de behandeling hebt? Daarvoor is een levenstestament en wij kunnen je daarbij helpen.

Een levenstestament

Een levenstestament is een officieel document dat je laat opstellen bij de notaris. Hierin leg je vast wie jouw belangen mag behartigen als jij dat zelf niet meer kunt – én wat jouw wensen zijn op verschillende gebieden, zoals geldzaken, medische zorg en persoonlijke zaken.

Dit is dus iets anders dan een “normaal” testament. Deze geldt namelijk pas na overleiden, terwijl een levenstestament juist is bedoeld voor de periode dat je nog leeft. Deze is dus pas van toepassing wanneer je (tijdelijk) niet wilsbekwaam bent.

De inhoud van een levenstestament

  • Financiën en administratie: je kiest iemand je machtigt om jouw financiële zaken te regelen. Denk hierbij aan: het betalen en beheren van rekeningen, verkopen of verhuren van je woning en het beheren van beleggingen of ondernemingen.
  • Medische en persoonlijke wensen: hier geef je aan wat je wel of juist niet wilt als het gaat om medische zorg. Denk hierbij aan: wel of niet reanimeren, jouw wensen bij een ernstige ziekte of dementie en wie met artsen mag overleggen namens jou. Daarnaast kun je vastleggen of en wanneer je kiest voor euthanasie, hierbij moet wel een aparte wilsverklaring worden opgesteld.
  • Verzorging van kinderen of huisdieren: verzorging van kinderen of huisdieren.
  • Bewind of toezicht: je kunt nog een extra persoon aanwijzen die toezicht houdt op degene die jouw belangen behartigt, een soort extra controle. Zo voorkom je misbruik.

Waarom zou je een levenstestament opstellen?

Een levenstestament zorgt voor rust, duidelijkheid en controle. De belangrijkste redenen waarom mensen voor een levenstestament kiezen zijn:
– Voorkomen van conflicten: je bepaald zelf wie wat mag doen, dat voorkomt onenigheid.
– Snelle actie in crisissituaties: je dierbaren hoeven niet eerst via de rechter iets te regelen.
– Regie over je leven en wensen: jij bent in controle, ook als je zelf niet in staat bent om te kiezen.
– Beveiliging tegen misbruik of verkeerde beslissingen: je kunt voorwaarden opnemen en toezichthouders aanwijzen.

Wanneer is het tijd voor een levenstestament?

Eigenlijk voor iedereen vanaf 50 jaar. Het kan uiteraard ook eerder wanneer je ondernemer bent, een partner of kinderen hebt, of gewoon de zaken goed geregeld wilt hebben. Dus het is ook zeker belangrijk om hier over na te denken wanneer je nog jong en gezond bent. Een ongeluk of ziekte komt vaak onverwacht.

Een levenstestament regelen

Een levenstestament stel je op via een notaris. Die zorgt ervoor dat het document rechtsgeldig is en goed aansluit bij jouw situatie. Je kunt eerst vrijblijvend advies vragen en daarna het levenstestament laten opstellen.

Meer weten of advies nodig?

Bij Westland Accountancy denken we graag met je mee over de financiële en juridische kanten van een levenstestament. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.