Skip to content

Hoe zit het met vakantiedagen tijdens de coronacrisis?

Vakantie. Dat klinkt als muziek in de oren. Heerlijk met de benen omhoog of juist een mooie wandeling door een pittoresk dorpje. Toch is dat in deze tijden wat lastiger. Daarom kampen veel werkgevers dit jaar met een flinke ophoping van het aantal niet-opgenomen vakantiedagen. Door de coronacrisis hebben veel werknemers geen vakantiedagen opgenomen. Werknemers vergeten alleen dat aan het niet opnemen van vakantiedagen ook een verloopdatum kleeft. Per 1 juli 2021 vervallen de wettelijke vakantiedagen die werknemers in 2020 hebben opgebouwd. Als werkgever bent u verplicht om werknemers op de vervaltermijn te wijzen en ze de kans te geven om de vakantiedagen nog wel te benutten.

Informeer werknemers op tijd

Indien u als werkgever niet op tijd of onduidelijk over de vervaltermijn communiceert, dan behoudt de werknemer zijn recht op de nog niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen na afloop van de vervaltermijn. In dit geval verjaren deze wettelijke vakantiedag pas vijf jaar na het jaar van opbouw, net zoals bovenwettelijke vakantiedagen. Er kan in de arbeidsovereenkomst of de cao ten gunste van de werknemer worden afgeweken van deze vervaltermijn.

Vakantiedagen en de coronacrisis

Door de coronacrisis is er een overschot aan niet-opgenomen vakantiedagen. Door de reisbeperkingen en het thuiswerken is het minder verleidelijk om dagen op te nemen. De noodzaak om vrije dagen op te nemen wordt door veel werknemers niet gevoeld. Ook zijn er natuurlijk sectoren die al lange tijd helemaal gesloten zijn. Breng de bal aan het rollen en informeer uw werknemers op tijd, zodat zij deze vakantiedagen van 2020 nog voor 1 juli 2021 kunnen opnemen.

Stel uw vragen aan onze HRM bedrijfscoaches

Heeft u hulp nodig bij het inzichtelijk maken van het aantal niet-opgenomen vakantiedagen van uw werknemers of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met de HRM bedrijfscoaches van Westland Accountancy. Zij helpen u graag met het beantwoorden van al uw vragen.

Back To Top