Wanneer je als ondernemer goederen of diensten koopt bij een andere ondernemer, wordt btw in rekening gebracht. Deze btw kun je in de aangifte omzetbelasting als voorbelasting aftrekken. Om ervoor te zorgen dat de btw kan worden teruggevraagd, is het belangrijk dat de factuur voldoet aan een aantal vereisten. Als dit niet het geval is, kan de btw officieel niet worden teruggevraagd. Geen paniek; lees hieronder hoe je deze ongunstige situatie voorkomt.
Scoren met de juiste gegevens
Voor de verrekening van de btw stelt de fiscus een aantal eisen aan de factuur. Denk hierbij aan de vermelding van de juiste naam van zowel de leverancier als de afnemer, het btw- en KvK-nummer van de leverancier en een uniek factuurnummer.
Waar het zo nu en dan mis gaat? Bij de tenaamstelling van de afnemer. De officiële naam van de onderneming aan wie het btw-nummer is toegekend, moet namelijk op de factuur worden vermeld. Een voorbeeld van onjuiste tenaamstelling is wanneer een privénaam of de naam van een ander (zuster)bedrijf op de factuur wordt vermeld.
Vermijd onnodige kosten
Als de inkoopfactuur niet aan de vereisten voldoet, dan mag de daarop vermelde btw niet worden verrekend. Die sanctie verhoogt de inkoopkosten aanzienlijk. Zonde!
Gelukkig bestaat de coulanceregeling voor facturen met een bedrag tot honderd euro, waarbij een vereenvoudigde factuur, zoals een kassabon, volstaat. Onze fiscale specialisten leggen je hier met plezier meer over uit.
De moraal van dit verhaal? Controleer altijd of je inkoopfacturen voldoen aan de eerdergenoemde vereisten. Natuurlijk kun je de gehele aangifte verder met een gerust hart aan onze specialisten overlaten. Benieuwd hoe wij jou hierbij ondersteunen? Bel ons eens op of stuur een e-mail.
Bron: Belastingdienst