Skip to content

Let op: verscherpt toezicht op werken met zzp’ers

Werkt u geregeld met zzp’ers? Let dan de komende tijd goed op. Sinds afgelopen juli is het toezicht op werken met zelfstandigen zonder personeel opgeschroefd. De Belastingdienst komt nu, in tegenstelling tot vroeger, in actie bij álle bedrijven die zzp’ers inhuren met slechte bedoelingen.

Werkt u met een zzp’er? Beperk uw risico!

Als opdrachtgever beperkt u de risico’s door gebruik te maken van een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Bij het aangaan van de arbeidsrelatie met een zzp’er wordt deze overeenkomst door beide partijen ondertekend. De Belastingdienst moet erg zijn best doen om te bewijzen dat er niet is gewerkt volgens de modelovereenkomst; én er sprake is van (fictieve) dienstbetrekking; én dat u kwaadwillend bent.

Toezichtsplan van de Belastingdienst voor zzp-ers

Sinds 1 juli 2018 is er een toezichtsplan in gang gezet. Dit gebeurt ondanks de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) tot 1 januari 2020. In het toezichtsplan worden minimaal 100 opdrachtgevers in diverse branches bezocht. Dit toezicht vindt plaats waar de grootste risico’s van schijnzelfstandigheid zijn, zoals in situaties waarbij de ingehuurde zzp’er geen personeel in dienst heeft. De focus ligt bij opdrachtgevers die nog niet in beeld zijn geweest bij de Belastingdienst óf die werken zonder goedgekeurde overeenkomst.

Voorkom een fictieve dienstbetrekking

Indien de Belastingdienst vermoedt dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking en kwaadwillendheid volgt een nader onderzoek. Daarbij kan het toezichtsplan tussentijds worden aangepast en uitgebreid. Op deze manier kunnen ook andere opdrachtgevers worden bezocht.

Behoefte aan advies over werken met zzp-ers of ander flexibel personeel?

Onze werkgeverscoach, Ingrid Suijkerbuijk-Duijvestijn, staat voor u klaar als het gaat om:

  • Advies voor het werken met vast of flexibel personeel (waaronder zzp-ers)
  • Het maandelijks verwerken van salarisstroken.
  • Het opstellen van nieuwe arbeidsovereenkomsten.
  • Het aanleveren van pensioengegevens.
  • Begeleiden van controles van de Belastingdienst.
  • Jaaropgaven aanleveren (op tijd).

Vragen stellen mag altijd. Neem met ons contact op of bel naar 0174-61-4299

Back To Top