Skip to content

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken per 1 januari

Ondernemers opgelet: alle eenmanszaken krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Dit is in gang gezet door de Belastingdienst om aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te voldoen. Houd hier dus rekening mee en voorkom dat u buiten spel komt te staan. Lees snel verder!

Privacygevoelig btw-nummer

Het huidige nummer is erg privacygevoelig aangezien deze een Burgerservicenummer bevat. Daarom moet snel actie worden ondernomen om dit nummer uit het btw-nummer te halen. Hierdoor wordt het risico op identiteitsfraude aanzienlijk verminderd en de privacy van de ondernemers gewaarborgd. Dit geldt voor ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken. Zij geven nu namelijk hun identificatienummer bloot op plekken, zoals websites en facturen. Dit is natuurlijk gek, want het BSN-nummer is alleen bedoelt voor de communicatie tussen burger en overheid, en mag niet openbaar worden gemaakt. Daarom verplicht het AP de belastingdienst om vóór 1 januari 2020 met een alternatief te komen voor het nu onveilige btw-nummer.

Een tijdelijke oplossing

Om het BSN-nummer uit het btw-nummer te krijgen werd eerst alleen een nieuw ICT-systeem als oplossing gezien. Alleen is hierbij het probleem dat de implementatie van zo’n systeem veel tijd kost, en daardoor niet zomaar inzetbaar is. Om toch snel te schakelen heeft de commissie een tijdelijke oplossing gevonden. De zogeheten ‘factuurvariant’ overbrugt de periode totdat het nieuwe systeem klaar is om te gebruiken.

Uitreiking nieuw btw-nummer eind 2019

Voor alle eenmanszaken betekent dit dat zij eind 2019 een nieuw btw-nummer krijgen. Dit nummer moeten zij direct verwerken in hun administratie. Daarnaast is het natuurlijk vooral van belang dat zij dit ook doorvoeren op alle documenten waarin dit nummer wordt vermeld. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals uw website of ander communicatiemiddel waarop dit nummer kan staan.

Meer informatie over het nieuwe btw-nummer of heeft u vragen?

Naast eenmanszaken moeten ook bedrijven zoals leveranciers van (administratieve-) software zorgen dat zij voorbereid zijn op het nieuw btw-nummer. Benieuwd wat deze wijziging voor u betekent? Of wilt u meer informatie over het nieuwe btw-nummer? Neem contact met ons op. Onze coaches helpen u graag op weg.

Back To Top