Skip to content

Overzicht steun- en herstelpakket voor ondernemers

Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Toch breidt het kabinet het steunpakket voor het belang van de economie fors uit. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Dat merken veel ondernemers nog elke dag. Buffers zijn geslonken en reserves zijn op. Wilt u geen scheve schaats rijden? Onze financiële coaches helpen u snel over het ijs richting de belangrijkste steunpakketten die de overheid beschikbaar stelt.

TVL

Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit. Daarnaast kunnen meer ondernemingen aanspraak maken op TVL-steun. Vanaf Q2 2021 wordt 100% van de vaste lasten vergoed (% SBI-code) voor ondernemers die meer dan 30% omzet verliezen.

NOW3 en TOZO

De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen gaat door. Deze subsidie betreft een vergoeding voor een deel van de loonkosten voor bedrijven met ten minste 20% omzetverlies.

Per 1 april gaat de verlengde TOZO in. Dit is een inkomensondersteuning voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. Bij TOZO 4 gaat een aanvraag met terugwerkende kracht gelden. Op 1 mei 2021 kan een ondernemer dus TOZO aanvragen vanaf 1 april. Het is niet mogelijk om vanuit TOZO 4 nog een aanvraag te doen voor de voorgaande maanden.

Uitstel belastingbetaling

Ondernemers kunnen belastinguitstel of verlenging daarvan aanvragen tot 1 juli 2021. Vanaf 1 oktober 2021 start een ruime betalingsregeling voor maximaal 36 maanden.

Coronakrediet en garanties

Ook worden er verschillende kredieten en garanties door de overheid beschikbaar gesteld. Zo komt er een Borgstelling voor MKB-kredieten (BMKB), garantie voor ondernemingsfinanciering (GO), een Klein Krediet Corona (KKC) en een Corona Overbruggings Lening (COL). Ook komt er een garantiefonds voor evenementen en biedt de overheid financiële ondersteuning aan startende ondernemers en kleine bedrijven.

Naast deze steun- en herstelpakketten is er ook aanvullende en specifieke steun voor bepaalde branches. Het volledige informatieblad over de uitbreidingen van het steunpakket leest u op Rijksoverheid.nl. Onze coaches helpen u graag met vragen of bij de aanvraag van een tegemoetkoming. Neemt u dus vooral contact met ons op, zo hoeft u niet langer alleen te klunen.

Back To Top