Is een van jouw werknemers in verwachting of de partner van iemand die in verwachting is? Dan is het belangrijk om te weten welke verlofregelingen er zijn. Naast zwangerschapsverlof zijn er drie soorten verlof waar ouders recht op hebben:
- Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
Partners hebben recht op geboorteverlof ter hoogte van hun wekelijkse arbeidsuren. Als werkgever betaal je het loon tijdens dit verlof volledig door. Goed om te onthouden:
– Dit verlof kan flexibel worden opgenomen.
– Het moet binnen 4 weken na de geboorte worden ingezet. - Aanvullend geboorteverlof: 5 weken
Partners kunnen maximaal 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof ontvangen zij geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:
– Dit verlof moet binnen 6 maanden na de geboorte worden opgenomen.
– Eerst moet het geboorteverlof van 1 week volledig zijn opgenomen.
– De UWV-uitkering bedraagt 70% van het dagloon. - (On)betaald ouderschapsverlof
Ouders hebben recht op maximaal 26 keer het aantal werkuren per week aan ouderschapsverlof, tot hun kind 8 jaar oud is.
Sinds 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen, waarvoor een UWV-uitkering beschikbaar is. Goed om te onthouden:
– Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken.
– Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken.
– Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is.
– Niet opgenomen werkweken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.
– De uitkering betaald ouderschapsverlof kan worden aangevraagd, nadat minimaal 1 keer het aantal uren van de werkweek verlof is opgenomen.
Als werkgever ben je verplicht je werknemer geboorte- en/of ouderschapsverlof op te laten nemen. Je mag wel bezwaar maken wanneer het verlof een zwaarwegend bedrijfsbelang schaadt. Oftewel, je mag je werknemer vragen om het ouderschapsverlof anders in te roosteren. Dit mag echter alleen als het bedrijf anders ernstig in de problemen komt. Bezwaar maken kan tot vier weken voor de ingangsdatum.
Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op!