Skip to content

Zo profiteer jij van de hogere WOZ-waarde

Geschrokken van de hoge WOZ-waarde – en hiermee OZB-aanslag – van jouw woning? Profiteer ervan!
 
Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en hoger dan 50% van de woningwaarde, betaal je een risico-opslag bovenop de basisrente. Als de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde verbetert, kan die opslag omlaag. Daalt je hypotheek bijvoorbeeld door aflossingen, dan passen sommige hypotheekverstrekkers je tariefklasse automatisch aan. Velen doen dit echter niet of houden geen rekening met de waardestijging van je woning. Tip van ons; onderneem zelf actie.

 

Enkele spelregels:

  • Hoeveel je rente daalt, hangt af van het aantal tariefklassen bij je geldverstrekker;
  • Bij de meeste aanbieders kun je met de jaarlijkse WOZ-beschikking aantonen dat je huis meer waard is geworden. Sommige aanbieders nemen daar helaas geen genoegen mee. Zij accepteren alleen een taxatierapport, dat doorgaans enkele honderden euro’s kost.

 

Op de website van Consumentenbond vind je hier een handig overzicht met de tariefklassen en voorwaarden van de top 10 grootste hypotheekverstrekkers van Nederland. Zo bepaal jij zelf de juiste tactiek om jouw hypotheeklasten te verlagen, bijvoorbeeld door over te stappen of extra af te lossen.

 

Kun jij hierin wel wat aanmoediging vanaf de zijlijn bij gebruiken? Onze specialisten denken met alle plezier met je mee.

 

Bron: Rijksoverheid, Consumentenbond

 

Back To Top