Skip to content

Let op: een auto van de zaak is niet altijd voordelig

Vandaag de dag zijn er veel zakelijke auto’s op de weg te vinden. De keuze om een nieuwe of tweedehands auto voor zakelijk – of privégebruik aan te schaffen is er één die goed overwogen moet worden. Het kan je immers vele euro’s kosten of anderzijds besparen en de keuze is niet zomaar terug te draaien. Veel mensen denken dat een auto van de zaak voordeliger is, maar dat is lang niet altijd het geval. De vraag is: waar dien je op te letten? Onze financiële specialisten leggen je graag uit hoe dit zit.

Privé rijden met een zakelijke auto: het beste van twee werelden?

Op het eerste gezicht lijkt het voordeliger om zakelijk een auto aan te schaffen. Maar is dat ook zo? Met een zakelijke auto kun je alle kosten zoals brandstof, parkeren, onderhoud, verzekering en afschrijving aftrekken van de winst. Daarentegen krijg je wel te maken met fiscale bijtelling, wat veelal uitkomt op 22% van de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag wordt bij jouw inkomen opgeteld, omdat je de auto ook privé gebruikt. Over dit bedrag betaal je dus inkomstenbelasting.

En omgekeerd, zakelijk rijden met een privé auto?

Indien je een auto met privévermogen koopt, mag je voor iedere zakelijke kilometer 19 eurocent van de winst aftrekken. Onder deze zakelijke kilometers valt ook woon-werkverkeer.

Meegaan met de tijd: hoe voordelig is elektrisch rijden?

Alsof je als ondernemer nog niet genoeg keuzes hoeft te maken, is daar ook nog de overweging om elektrisch te rijden. Let op, bij zakelijk rijden is de bijtelling van elektrische auto’s verhoogd naar 16 procent. Met ingang van 2022 is het voordeel in vergelijking met brandstofauto’s dus nog maar 6 procentpunt. Dit geldt overigens sinds 2022 voor elektrische auto’s met een aanschafwaarde tot € 35.000; voor alle bedragen daarboven is de bijtelling ook 22%.

De moraal van dit verhaal?

Controleer altijd goed, op basis van de bijtelling en de autokosten, welke optie voor jou het meest voordelig is. Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen? Neem dan samen met onze specialisten de keuze om deze zakelijk of privé te rijden. Bel ons eens op of stuur een e-mail.

 

Bron: Ondernemen & Internet

Back To Top